Η πεζογραφική τριλογία του Μπάμπη Κλάρα, 1983-1985

Τα τρία βιβλία της πεζογραφικής τριλογίας του Μπάμπη Κλάρα θα παρουσιάσουμε σύντομα αμέσως παρακάτω. Έχουν μια ομοιογένεια περιεχόμενου και ύφους και διαδέχονται το ένα τ’ άλλο.

«Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι», Διηγήματα, 1983

exofilo paramythi

Το εξώφυλλο από το «Παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι» όπως το φιλοτέχνησαν οι εκδόσεις ΚΨΜ. Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Μεγαλίδη από τη συλλογή της οικογένειας του Μπάμπη Κλάρα.

Περιέχει εικοσιπέντε διηγήματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα που χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

Οι «Οδοιπορίες» περιγράφουν και ανιστορούν ανθρώπινες περιπέτειες και καταστάσεις, αγώνες και θυσίες των πρώτων νεανικών χρόνων και των κατοπινών εξελίξεων.

Ανάμεσα στα «Αντιστασιακά» διηγήματα πραγμάτων και προσώπων υπάρχει και το «Μικρό ιστόρημα για την Μεγάλη Αντίσταση». Ξεκινάει από το 1940 και κλείνει με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982.

Στις «Σκιαγραφίες» περιγράφονται μνήμες και επώνυμες αγωνιστικές και άλλες μορφές.

Ο Μπάμπης Κλάρας κέρδισε το 1984 το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το «Παραμύθι». Δώρισε το χρηματικό έπαθλο στον Δήμο Λαμιέων για την ανέγερση του αδριάντα του Άρη στη Λαμία.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπάσμα του βιβλίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Ο αδερφός μου ο Άρης», Αντιμυθιστόρημα, 1983

exofilo oaderfos

Το εξώφυλλο από το «Ο αδερφός μου ο Άρης» όπως το φιλοτέχνησαν οι εκδόσεις ΚΨΜ. Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γιολδάση από τη συλλογή της οικογένειας του Μπάμπη Κλάρα.

Ο Μπάμπης Κλάρας από τη μια μεριά αντιστρατεύεται σε αυτό το βιβλίο τις μυθολογικές ψευδολογίες που έχουν γραφτεί γύρω από τον Άρη και από την άλλη πλευρά παρουσιάζει τα στοιχεία της ζωής, της αλήθειας και της αφηγηματικότητας με την λογοτεχνική μορφή του αντιμυθιστορήματος. Ο ίδιος ο Μπάμπης καταθέτει ότι αυτό το βιβλίο «έχει γραφτεί με συναίσθηση χρέους προς τον αδερφό, αλλά και με τη σκέψη της ευθύνης προς την Ιστορία». Με εικόνες και γραφές ιστορικής και ανθρώπινης σημασίας παρουσιάζεται η μορφή του Άρη και επικυρώνεται η ζωντανή του δράση και μεταθανάτια επίδραση.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνούν τα παιδικά χρόνια του Άρη, οι σπουδές του, οι επαναστατικές ενέργειες, η αντιστασιακή του κορύφωση. Συνυφασμένα με την ιστορική εξέλιξη στον τόπο μας, προβάλλονται η πολιτική του σκέψη, η κοινωνική και εθνική του δράση. Ο αναγνώστης του βιβλίου βλέπει τον Άρη από άνθρωπο να γίνεται επαναστάτης (και αντίστροφα), και από αδερφός του Μπάμπη να γίνεται αδερφός όλου του κόσμου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπάσμα του βιβλίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα», Μυθιστορηματική βιογραφία, 1985

exofilo peripeteia

Το εξώφυλλο από τη «Περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα» όπως το φιλοτέχνησαν οι εκδόσεις ΚΨΜ. Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γιολδάση από τη συλλογή της οικογένειας του Μπάμπη Κλάρα.

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Μπάμπη Κλάρα στην οποία κυριαρχεί το στοιχείο της βιογραφικότητας, αλλά δεν απουσιάζει αυτό της ιστορικότητας. Η περιγραφή της ζωής του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν εμποδίζει να βιογραφείται ταυτόχρονα και ολόκληρη η γενιά του. Μια γενιά που γεννήθκε, έζησε και πέθανε στον 20ο αιώνα. Άνθρωποι που έζησαν τα ίδια χρόνια, είδαν τα ίδια περιστατικά, και αγωνίστηκαν για τα ίδια πράγματα. Και αν όχι τα ίδια, παρόμοια.

Μέσα από τη χορεία αυτή ανθρώπων «…αναδύεται η μορφή ενός απλού ανθρώπου. Πέστε τον μικροαστό, αν θέλετε. Ή και διαννοούμενο αν προτιμάτε τέλος πάντων, ας τον πούμε πνευματικό άνθρωπο. Που ζει την καθημερινή ζωή, με κέφια και, με στεναχώριες, με λύπες και χαρές. Αλλά και δεν παύει να πορεύεται την ιδεολογική και αγωνιστική πορεία των συνανθρώπων του για μια καλύτερη και πιο ελεύθερη, ειρηνική εξανθρωπισμένη προκοπή.»

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπάσμα του βιβλίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Video με τις ομιλίες στην κεντρική παρουσίαση της τριλογίας.

Advertisements
This entry was posted in Εκδηλώσεις 2015, Μπάμπης Κλάρας and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η πεζογραφική τριλογία του Μπάμπη Κλάρα, 1983-1985

  1. Παράθεμα: Για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη | Οικογένεια Κλάρα

  2. Παράθεμα: Για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη | Οικογένεια Κλάρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s